El Derbi Sevillano betyr fanatisk lidenskap

I Spania finnes det mange spennende derbykamper å oppleve, og det trolig heteste i landet er sprakende "El Derbi Sevillano". Fotballidenskapen i Sevilla er enorm og således er det en av årets viktigste kamper for supporterne når byens stolte lag møter hverandre.

Neste gang det smeller er i slutten av april når Sevilla Fútbol Club og Real Betis Balompié braker sammen på Estadio Sanchez Pijuan (Sevilla FCs arena). En av årets viktigste dager således fer Betis-supportere (kalles Beticos eller verdiblancos) og for fansen til Sevilla FC (kalt Sevillistas).

Rent historisk er det mange grunner til at rivaliseringen alltid har vært så stor mellom foreningene og deres supportere. Sevilla FC (stiftet 1890) har alltid hatt litt mer koblinger til overklasse og Betis har på sin side alltid mer vært ansett å være arbeiderklassens lag. Noe som på begynnelsen av 1900-tallet førte til at Betis ble stiftet. På den tiden var ikke arbeidere spesielt velkomne i Sevilla Fútbol Club SAD, så en rekke medlemmer brøt ut av klubben og stiftet i 1907 Betis Futbol club, som senere (1914) slo seg sammen med Sevilla Balompié og man tok da navnet Real Betis Balompié (”balompié” betyr fotball, selv om ”futbol” er en mer vanlig betegnelse på spansk).

Rivaliseringen mellom klubbene har alltid eksistert og det sies at det aller første "Derbi Sevillano" (spilt tidlig på 1900-tallet), hadde problemer med publikum og måtte avbrytes ...

Estadio Benito Villamarín -  Real Betis Balompié

Hjemmefestning for grønnhvite Betis Estadio Bento Villamarin og arenaen tar inn 52 000 tilskuere når det er fullsatt. Laget pleier å ha et sted mellom 30 000 og 40 000 sesongkortinnehavere og man har således alltid mye publikum på kampene. Arenaen ligger i området Heliópolis i den sørlige delen av byen (gaten Paseo de la Palmera). Det er flere måter å ta seg til arenaen, for eksempel med buss nr 1, 2, 6, 34 og 37. Foruten å se på en kamp, holdes det også stadionrundturer på engelsk på arenaen, som kanskje kan være interessant om du er der på en hverdag (ikke i helgene). Pris er 15 euro.

Estadio Sanchez Pijuan -  Sevilla Fútbol Club

Rødhvite Sevilla FC hører hjemme på Estadio Sanchez Pijuan, som du finner i distriktet Nervion i de sørøstlige delene av byen. Arenaen tar maksimalt 45 500 tilskuere og også her er det alltid mye folk og fantastisk lidenskap fra publikum under kampene. Det er mulig å ta seg med tunnelbane (Metro) til stasjonen Nervion, som ligger rett ved arenaen. Også Sevilla tilbyr en stadionrundtur, men den ser ut til bare å være på spansk.

Finn derbybilletter her

Gå til følgende side om du leter etter fotballbilletter til et derby mellom klubbene eller billetter til deres vanlige hjemmekamper (uansett hvilken kamp du velger, kommer det til å være et heftig publikumstrykk): http://www.fotballbillett.com/la-liga/billetter/