Glohete Derby della Capitale i Roma

Planlegger du å dra til Italia for å oppleve slaget om Roma kommer du virkelig til å få oppleve lidenskap og fotball i en glohet kombinasjon. Å vinne et derby er alltid et høydepunkt uansett hvordan det går ellers i ligaen. Noe som virkelig gjelder i Roma, der fotball er superviktig og derbyene mellom AS Roma og SS Lazio betyr alt for spillere, ledere og de som bor i byen.

SS Lazio kom til verden som forening allerede i år 1900 og man holdt blant annet på med løping, svømming og kano. Ett år senere kom fotball inn i bildet og man vant det meste som gikk an å vinne i byen.

Associazione Sportiva Roma ble stiftet sommeren 1927 og var en sammenslåing mellom de tre lagene Fortitudo-ProRoma, Roma Foot Ball Club og Alba-Audace. Det nye laget tok byen Romas farger som sine og et nytt stolt lag var født.

Rivaliseringen mellom lagene har eksistert siden de spilte sin første kamp mot hverandre. Man kan således si at det første (av mange hete) "Derby della Capitale" fant sted i 1929 da de for første gang møtte hverandre. Det sies jo at kjært barn har mang navn og det er akkurat slik det er med hovedstadsderbyet, som foruten å bli kalt Derby della Capitale, blant annet også bar navnet Derby del Cupolone.

Den mektige arenaen for disse Roma-derbyene er Stadio Olimpico, som kan ta inn rett over 70 000 fanatiske fans til begge lagene. Som seg hør og bør er klapperne plassert bak hvert sitt mål og setter farge på tilstelningen.

Stadio Olimpico het forøvrig Stadio dei Cipressi da man i 1927 begynte å bygge og siden ble arenaen innviet i 1937 (om enn kanskje ikke helt ferdigbygget). Etter andre verdenskrig fortsatte utbyggingen av arenaen og i 1953 ble den ordentlig innviet med en kamp mellom Italia og Ungarn og frem til OL i 1960 ble arenaen kalt Stadio di Centomila. Men etter det har den hett Stadio Olimpico.

Om du bor billig i Roma, bor du trolig på et budsjetthotell rundt togstasjonen Termini i sentrum av Roma og derfra der du deg ut til arenaen på følgende måte:
Ta Metro (tunnelbane) linje A mot Battistini og gå av ved Ottaviano. Der tar du buss 32 og hopper av ved Piazzale della Farnesina.
Eller ta Metro linje A mot Ottaviano og gå av ved Flaminio. Derfra tar du sporvogn nr 2 og hopper av ved Piazza Mancini.

Normalbillett (BIT) med Romas lokaltrafikk koster 1,50 euro. Billetten gjelder for 100 minutters reisende på buss, tunnelbane og sporvogn (altså hele veien ut til arenaen). Om du planlegger å reise rundt mer i byen under besøket ditt, finnes det ulike varianter å kjøpe (som gjelder på buss, tunnelbane og sporvogn). 24-timers billett koster 7 euro, 48-timers koster 12,50 euro og 72-timers tar de 18 euro for.

Da gjenstår det bare å planlegge for det aller viktigste, å vente på Derby della Capitale: http://www.fotballbillett.com/serie-a/billetter/